CLLD

[Uspješna priča] LAG Vuka – Dunav

Objavljeno:

Zemljopisno područje koje pokriva ovaj LAG nalazi se u obuhvatu rijeke Vuka na njegovoj zapadnoj strani i rijeke Dunav na istočnoj strani. Sa zapada graniči s LAG-om Karašica, na sjeveru pretežito s gradom Osijekom i rijekom Dravom prema sjeveroistoku, a s jugoistočne strane s Vukovarsko-srijemskom županijom. U obuhvatu djelovanja LAG-a nalazi se osam jedinica lokalne samouprave, od kojih je sedam općina: Antunovac, Čepin, Erdut, Ernestinovo, Šodolovci, Vuka, Vladislavci te dio grada Osijeka, odnosno pet mjesnih odbora: Brijest, Josipovac, Sarvaš, Tenja i Višnjevac. LAG u ovom trenutku broji 71 člana.

Od šest raspisanih natječaja ukupne alokacije preko 10,3 milijuna kuna, najviše je sredstava na raspolaganje stavljeno putem tri LAG natječaja za potpore razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava. Za isto je osigurano više od 6,4 milijuna kuna, a odabrano čak 58 od 75 odabranih projekata na svim natječajima. Valja istaknuti i kako je za LAG natječaj za potporu pokretanju poslovanja mladim poljoprivrednicima osigurano preko 1,8 milijun kuna. Osim navedenog, objavljen je i po jedan natječaj za ulaganje u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu te jedan natječaj za ulaganja u restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava

Jedan od najzanimljivijih projekata koji je ujedno i završen je projekt Općine Antunovac. Projekt je prijavljen na drugi LAG natječaj za ulaganje u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu. Provodi se na području Općine Antunovac, a obuhvaća izgradnju dječjeg igrališta u dvorištu dječjeg vrtića u naselju Antunovac. Realizacijom projekta izgradilo se dječje igralište površine od cca 200 m2 koje se sastoji od tri igrala za djecu – kombinirano igralo na površini od 42 m2 za igru djece penjanjem i spuštanjem koje se sastoji od dvije kućice s krovom međusobno povezanih mostom-penjalicom, tobogana te tunela, igralo ljuljačka s košarom te kombinirano igralo na površini od 95 m2 koje se sastoji od dvije kućice, jedne s polukružnom penjalicom te jedne s krovom povezanih međusobno mostom, cijevnog tobogana, ljuljačke te penjalice uz kućicu. Oko igrala je postavljena antitraumatska gumena podloga u obliku ploča. Provedbom projekta poboljšali su se životni uvjeti stvaranjem novog javnog sadržaja kojim se osigurava adekvatan prostor za igru djece i druženje na otvorenom, čime se unaprjeđuju uvjeti za rast i razvoj djece. Izgradnjom sigurnog dječjeg igrališta potiče se kvalitetniji psihofizički razvoj djece i mladih, potiče se stvaranje zdrave navike kvalitetnog boravka na svježem zraku, omogućuje se tjelesna aktivnost djece na primjerenom i sigurnom mjestu za igralište se obogaćuje sadržaj za dječju igru.

 

Provedbom projekta „Izgradnja dječjeg igrališta u dječjem vrtiću Antunovac“ uspjeli smo stvoriti novi javni sadržaj za svu djecu s područja Općine Antunovac. Zahvaljujući dobivenoj potpori, osiguran je adekvatan prostor za dječju igru i druženje na svježem zraku, na primjerenom i sigurnom mjestu, što je iznimno važno za poticanje kvalitetnog psihofizičkog razvoja djece. Očekujemo još sličnih natječaja na koje bismo mogli prijaviti nove projekte kojima ćemo moći ostvariti izravan pozitivan utjecaj kada je riječ o u ulaganjima u razvoj usluga za ruralno stanovništvo te s njima povezanom infrastrukturom.

Kontaktirajte Nas

Ministarstvo poljoprivrede

Uprava za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju

Ulica Grada Vukovara 78
10 000 Zagreb

Telefoni: 01 640 8145, 01 647 3083

Email: nrm@mps.hr


Hr
EU
Ovaj projekt sufinanciran je sredstvima Europske unije
Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj - Europa ulaže u ruralna područja
Program ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014– 2020