CLLD

[Uspješna priča] LAG Sjeverna Istra

Objavljeno:

Sa sjedištem u Novigradu, LAG trenutno broji 43 člana.  Područje LAG-a obuhvaća gradove Buje – Buie, Buzet, Novigrad – Cittanova i Umag – Umago te općine Brtonigla – Verteneglio, Grožnjan – Grisignana, Lanišće, Oprtalj – Portole, Vižinada – Visinada, Tar-Vabriga – Torre-Abrega i Kaštelir-Labinci – Castelliere-S. Domenica.

Uz sredstva koja su osigurana za provedbu dva projekta suradnje LAG-ova, do sada su raspisali devet natječaja unutar podmjere 19.2., a za projekte stavili na raspolaganje više od 10,5 milijuna kuna. Tri natječaja bila su namijenjena razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava, dva natječaja objavljena su za restrukturiranje, modernizaciju i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava, a putem jednog natječaja bilo je moguće financirati i povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednih proizvoda. Za ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za lokalno ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti i povezanu infrastrukturu, također su raspisana čak tri natječaja.  Ukupno je odabrano čak 78 projekata, a do ovoga trenutka 29 ih je u potpunosti završeno.

Jedan od odabranih projekata je i „Krajobrazno uređenje javne zelene površine Fitness-park Karpinjan“. Nositelj projekta Grad Novigrad prijavio je 2018. godine projekt na prvi LAG natječaj za ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu. Projektom je realizirano krajobrazno uređenje javne zelene površine fitness-parka veličine cca 1000 m2 u naselju Karpinjan, čime je stavljena u funkciju vrlo posjećena zona tik uz plažu, šetnicu, te biciklističku stazu.

Projektne aktivnosti obuhvaćaju izgradnju fitness parka na otvorenome na postojećoj travnatoj površini i njeno opremanje sa 12 sprava za vježbanje na pripadajućoj anti-stres podlozi. Projekt doprinosi povećanju kvalitete života za lokalno stanovništvo stvaranjem sadržaja za aktivno provođenje slobodnog vremena na otvorenome.  Ukupna vrijednost ulaganja je 221.987,50 HRK dok je iznos javne potpore 148.800,00 HRK. Projekt je dovršen u svibnju 2021. godine.

 

clld leader

Kontaktirajte Nas

Ministarstvo poljoprivrede

Uprava za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju

Ulica Grada Vukovara 78
10 000 Zagreb

Telefoni: 01 640 8145, 01 647 3083

Email: nrm@mps.hr


Hr
EU
Ovaj projekt sufinanciran je sredstvima Europske unije
Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj - Europa ulaže u ruralna područja
Program ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014– 2020