CLLD

[Uspješna priča] LAG Sjeverna Bilogora

Objavljeno:

LAG Sjeverna Bilogora sa sjedištem u Velikom Trojstvu broji 60 članova, a djeluje na području devet općina u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji: Općine Kapela, Nova Rača, Rovišće, Severin, Šandrovac, Velika Pisanica, Veliki Grđevac, Veliko Trojstvo i Zrinski Topolovac.

LAG se može pohvaliti s ukupno 57 odabranih projekata na svim raspisanim LAG natječajima. Čak 49 projekata odabrano je na tri natječaja za potporu razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava, a 8 ih je odabrano na dva natječaja za projekte razvoja opće društvene infrastrukture u svrhu podizanja kvalitete života stanovnika LAG-a. Najviše je sredstava, više od 5,5 milijuna kuna, stavljeno na raspolaganje putem natječaja za potporu razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava. Osim spomenutih, raspisan je i natječaj za ulaganja u razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima, a tijekom 2022. godine planira se i objava natječaja za razvoj opće društvene infrastrukture u svrhu podizanja kvalitete života stanovnika LAG-a za koji je planirana alokacija preko 1,3 milijun kuna.

Uz mnoštvo zanimljivih odabranih projekata na natječajima LAG-a, nenametljivo se ističe Poučna staza „Legenda o hrvatskom hrastu“ na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Jasne Ileković. Ovo gospodarstvo smješteno u naselju Bedenička u općini Velika Pisanica bavi se ekološkim uzgojem oraha, divlje ruže i marelica. Poučnu stazu krasi preko 30 uzgojenih voćnih sadnica, šumske šparoge, samoniklo i zasađeno ljekovito, aromatično i začinsko bilje, a posjetitelji se nakon šetnje stazom mogu i okrijepiti likerima od ruže i oraha. Na gospodarstvu se aktivno radi na razvoju eko turizma i proširenju usluga pa je u postupku registracija dopunske djelatnosti za preradu voće, povrća i ljekovitog bilja te turističkih usluga sa smještajnim kapacitetom.

 

 

Hvala Lokalnoj akcijskoj grupi Sjeverna Bilogora na odličnoj prilici za razvoj poslovanja OPG-a. Hvala im na brizi i potpori i nakon provedenog projekta!

 

Kontaktirajte Nas

Ministarstvo poljoprivrede

Uprava za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju

Ulica Grada Vukovara 78
10 000 Zagreb

Telefoni: 01 640 8145, 01 647 3083

Email: nrm@mps.hr


Hr
EU
Ovaj projekt sufinanciran je sredstvima Europske unije
Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj - Europa ulaže u ruralna područja
Program ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014– 2020