CLLD

[Uspješna priča] LAG „More 249“

Objavljeno:

LAG „More 249“ sa svoja 52 člana djeluje na području Šibensko – kninske županije, odnosno općina Pirovac, Tribunj, Tisno, Murter – Kornati i općine Rogoznica te grada Vodica i naselja grada Šibenika – Grebaštice, Žaborića, Jadrtovca, Brodarice, Krapnja, Zlarina, Kaprija, Žirja, Zatona i Raslina.

Do sada su objavili 11 LAG natječaja ukupne alokacije preko 7,7 milijuna kuna, na kojima je odabrano 57 projekata. Najviše je sredstava, više od 4,9 milijuna kuna, osigurano za četiri objavljena natječaja za ulaganja u razvoj i unapređenje poslovanja malih poljoprivrednih gospodarstava, a na kojima je odabrana i većina projekata, njih čak 44. Gotovo 1,5 milijun kuna osiguran je za četiri natječaja za ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu, na kojima je odabrano sedam projekata. Uz navedene, objavljena su i dva natječaja za potporu mladim poljoprivrednicima te jedan natječaj za ulaganja u razvoj postojećih nepoljoprivrednih djelatnosti.

Jedan od odabranih projekata na LAG natječaju za potporu mladim poljoprivrednicima je projekt „Modernizacija i unapređenje mješovite proizvodnje na otoku Piškera“ prijavitelja OPG Piškera Ane Šikić. Cilj prijave bio je modernizacija i unapređenje procesa rada i poslovanja koji su u najvećoj mjeri usmjereni na kupnju solarnih panela i sve potrebne opreme. Otok Piškera nalazi se u kornatskom arhipelagu i poprilično je udaljen od kopna te nema dostupne struje i vode, a uz to najveći problem je dobra organizacija proizvodnje na otoku koji je u sklopu NP Kornati, a da se pri tom zadovolje sva ograničenja. OPG Piškera provedbu projekta privodi kraju, a aktivnosti koje su navedene u poslovnom planu i u najvećoj mjeri ostvarene jesu sljedeće: izgradnja novog tora za ovce, kupovina solarnih panela, motorne kose, kupovina opreme za proizvodnju meda te 20 novih nukleusa sa satnom osnovom, odnosno novih košnica. Kako bi se osigurala kišnica uvijek dostupna ovcama, osigurala se kupovina ugradbenih nadzemnih rezervoara za vodu i potopne pumpe. Provedbom projekta, osiguranim doprinosima i povećanjem proizvodnje (ekstra djevičanskog maslinovog ulja, kaduljinog meda, ali i broj ovaca u stadu), Ani Šikić kao mladoj poljoprivrednici i nositeljici OPG-a jača se motivacija za ostanak i opstanak te budući razvoj.

„Zahvaljujući sredstvima dobivenim na LAG Natječaju uspjeli smo osigurati osnovne uvjete za rad i pri tome voditi računa o prirodnom okruženju. Također, sredstva nam omogućavaju da proizvodimo poljoprivredne proizvode koji su gotovo rezultat prirodnog procesa. Kao obitelj usmjereni smo na povećanje proizvodnog kapaciteta i jačanje digitalnog marketinga kako bi naši proizvodi došli do naših konzumenata. Zahvaljujemo LAG-u i nastavljamo sa svojim radom usmjerenim na održivu proizvodnju, poštivanje prirode i ljepota Nacionalnog parka Kornati!“

 

Kontaktirajte Nas

Ministarstvo poljoprivrede

Uprava za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju

Ulica Grada Vukovara 78
10 000 Zagreb

Telefoni: 01 640 8145, 01 647 3083

Email: nrm@mps.hr


Hr
EU
Ovaj projekt sufinanciran je sredstvima Europske unije
Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj - Europa ulaže u ruralna područja
Program ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014– 2020