Aktivnosti

[Uspješna priča] LAG Međimurski doli i bregi

Objavljeno:

Ovaj LAG trenutno broji čak 141 člana i najsjeverniji je hrvatski LAG, smješten u Međimurju između rijeka Mure i Drave. Administrativno obuhvaća 17 jedinica lokalne samouprave zapadnog i središnjeg dijela Međimurske županije (Belica, Čakovec, Dekanovec, Domašinec, Gornji Mihaljevec, Mala Subotica, Mursko Središće, Nedelišće, Podturen, Pribislavec, Selnica, Strahoninec, Sveti Juraj na Bregu, Sveti Martin na Muri, Šenkovec, Štrigova i Vratišinec), a sjedište mu je u Nedelišću.

Do sada je LAG raspisao osam natječaja i osigurao više od 13,7 milijuna kuna za 98 odabranih projekta. U ovom trenutku je završeno i isplaćeno 48 projekta. Putem četiri natječaja za potpore razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava za čak 83 odabrana projekta na raspolaganje je stavljeno nešto više od 9,3 milijuna kuna, dok je ukupna alokacija na četiri natječaja za ulaganja u poboljšanje opće društvene infrastrukture i proširenje lokalnih temeljnih usluga bila preko 4,3 milijuna kuna.

Jedan od odabranih projekata na natječaju za potpore razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava je projekt Zadruge Animalogic iz Črečana, gdje su bespovratna sredstva uložena u unapređenje ponude konjičkog centra. „Na imanju veličine jednog hektara brinemo o 11 grla. Ovdje smo uredili 17 boksova, 2 manježa, jedan veličine 25 sa 60 metara i drugi 20 puta 40 metara, stvorili smo primjerene uvjete za trening i obuku. Na našim poljoprivrednim površinama uzgajamo zob, ječam i kukuruz, imamo livade za košnju i pašnjake. Uz vlastiti uzgoj konja, u našem centru imamo školu jahanja, a našim klijentima pružamo i niz drugih usluga koje su vezane uz savjetovanje, od kupovine konja, treninga i menadžmenta karijere pojedinog konja, pa do savjetovanja oko gradnje konjičkih centara, prehrane konja, transporta konja, izbora najboljeg pastuha, organizaciju prijenosa vlasništva ili pak savjetovanja o odabiru najboljih veterinarskih stručnjaka. Kroz godine upornog i predanog rada uspjeli smo na jednom mjestu našu ponudu zaokružiti u jedinstvenu cjelinu.“

 

 

Budući da uspješno vođenje konjičkog centra zahtijeva stalna ulaganja u unapređenje i kvalitetu ponude, zadruga Animalogic je bespovratna sredstva LAG-a Međimurski doli i bregi uložila u daljnju modernizaciju poslovanja zadruge.

„Sportsko jahanje baš i nije isplativ posao, stoga nismo bili u mogućnosti od vlastitih prihoda izdvojiti sredstva za nova ulaganja u unapređenje naše ponude. Prilika nam se ukazala na natječaju LAG-a Međimurski doli i bregi, s kojim smo već ranije surađivali. Odlučili smo naš projekt prijaviti na natječaj za tip operacije 1.1.3., a bespovratna sredstva koja smo dobili na natječaju uložili smo u obnovu staje u kojoj smo uredili moderne boksove i kupaonicu za konje, u obnovu manježa i moderne šetnice za konje, u kupnju zemlje te u postavljanje električnog pastira sa solarnim napajanjem.“

 

Kontaktirajte Nas

Ministarstvo poljoprivrede

Uprava za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju

Ulica Grada Vukovara 78
10 000 Zagreb

Telefoni: 01 640 8145, 01 647 3083

Email: nrm@mps.hr


Hr
EU
Ovaj projekt sufinanciran je sredstvima Europske unije
Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj - Europa ulaže u ruralna područja
Program ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014– 2020