CLLD

[Uspješna priča] LAG Lika

Objavljeno:

Ovaj LAG sa svojih 59 članova, čije je sjedište u Gospiću, djeluje na području Brinja, Donjeg Lapca, Gračaca, Karlobaga, Lovinca, Perušića, Plitvičkih Jezera, Rakovice, Udbine, Vrhovina, Gospića i Senja.

Putem svoja četiri raspisana LAG natječaja na raspolaganje su stavili više od 6,1 milijun kuna, a odabrali su ukupno 32 projekta. Najviše je sredstava, preko 3,1 milijun kuna, alocirano za natječaj za potporu mladim poljoprivrednicima, gdje je odabrano osam prijavljenih projekata. Najviše projekata, njih ukupno 18, odabrano je na natječaju za potporu razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava. Uz navedene natječaje, raspisan je i po jedan natječaj za ulaganja u razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima te jedan natječaj za ulaganje u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu.

Jedan od projekata odabranih na natječaju za ulaganje u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu je  „Izgradnja dječjeg igrališta u Ličkom Osiku“ grada Gospića. Projekt se ističe po tome što uz ulaganje u slobodno vrijeme sadrži i edukativne komponente kako bi se potaknula svijest mladih o ekologiji. Intencija Grada Gospića bila je da novo dječje igralište bude namijenjeno i starijoj osnovnoškolskoj djeci te su iz tog razloga odabrane sprave izrazito dinamične i izazovne za korištenje, a i samim svojim dizajnom dodatno privlače i motiviraju na igru i korištenje. Uz sprave za fizičku aktivnost, uz pješačku je površinu uklopljena “pametna” solarna klupa s kantom za recikliranje otpada, kao element koji potiču mlade na svijest o ekologiji. Na južnoj pristupnoj pješačkoj površini od urbane opreme nalazi se info ploča/pano s informacijama o važnosti o učinkovitom gospodarenju otpadom (npr. pojam hijerarhija otpada: sprječavanje, ponovno korištenje, recikliranje, uporaba i odlaganje), te stalci za bicikle.

 

 

„Zahvaljujući potpori dodijeljenoj kroz LRS LAG-a LIKA putem LAG natječaja za TOP 7.4.1., Grad Gospić je uložio u Igralište za mlade Ličkog Osika koje je sasvim novo i moderno mjesto za kvalitetno provođenje slobodnog vremena i generacijsko druženje, a obzirom da igralište nudi zanimljive sadržaje, možda se i roditelji okušaju na igralima.“

Kontaktirajte Nas

Ministarstvo poljoprivrede

Uprava za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju

Ulica Grada Vukovara 78
10 000 Zagreb

Telefoni: 01 640 8145, 01 647 3083

Email: nrm@mps.hr


Hr
EU
Ovaj projekt sufinanciran je sredstvima Europske unije
Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj - Europa ulaže u ruralna područja
Program ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014– 2020