CLLD

[Uspješna priča] LAG Kvarnerski otoci

Objavljeno:

LAG Kvarnerski otoci sa sjedištem u Krku broji ukupno 54 člana, a zemljopisno pokriva područje otoka Krka, Cresa te Malog Lošinja. Do sada su kroz svojih pet raspisanih natječaja s ukupnom alokacijom većom od 1,1 milijun eura odobrili čak 47 prijavljenih projekata. Putem dva natječaja za ulaganja u razvoj malih poljoprivrednih gospodarstava, stavili su na raspolaganje više od pola milijuna eura te su odabrali ukupno 34 projekta. Osim spomenutih, objavili su čak tri natječaja za razvoj opće društvene infrastrukture u svrhu podizanja kvalitete života stanovnika LAG-a, na kojima su odabrali 13 projekata za koje je osigurano nešto više od 0,6 milijuna eura.

Neke od odobrenih projekata ističu kao posebno zanimljive. Jedan od tih je i onaj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Mladene Žic, majke dvojice dječaka, koja ima želju spojiti svoju poljoprivrednu djelatnost s turizmom.

S obzirom da se za svaki posao temeljito priprema, a želi se posvetiti ekološkoj proizvodnji, planira pohađati različite edukacije s fokusom na ekološku poljoprivredu. Uz proizvodnju marmelade, vina, ulja i drugih domaćih proizvoda planira se okušati u proizvodnji meda, za početak tek s nekoliko košnica, dok bi dugoročno gostima voljela ponuditi berbu maslina i posjet uljari kao dio svoje turističke ponude. “Radimo tako da gost kod nas bude zadovoljan, da ima privatnost te da mu bude u potpunosti ugodno. Želimo da se osjeća kao naš prijatelj, a ne da bude samo broj. Naš cilj je da gost odlazi s osmjehom i da nam se sljedeće godine vrati”.

 

 

Velika joj je želja otvoriti restoran s jelima od autohtonih proizvoda otoka Krka, čemu bi prethodilo i udruživanje s drugim lokalnim OPG-ovima, a potencijalno i otvaranju ranča, s obzirom na veličinu zemljišta kojim raspolaže te potencijalu za ruralni turizam koji ima podneblje. Svjesna je koliko truda, vremena i novaca treba uložiti, ali to joj je dodatna motivacija.

Više informacija o LAG-u Kvarnerski otoci možete pronaći na njihovim web stranicama

Kontaktirajte Nas

Ministarstvo poljoprivrede

Uprava za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju

Ulica Grada Vukovara 78
10 000 Zagreb

Telefoni: 01 640 8145, 01 647 3083

Email: nrm@mps.hr


Hr
EU
Ovaj projekt sufinanciran je sredstvima Europske unije
Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj - Europa ulaže u ruralna područja
Program ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014– 2020