CLLD

[Uspješna priča] LAG Izvor

Objavljeno:

LAG Izvor obuhvaća područje Varaždinske i Koprivničko – križevačke županije i deset jedinica lokalne samouprave: gradove Ludbreg, Varaždinske Toplice i Koprivnicu te općine Trnovec Bartolovečki, Martijenec, Sveti Đurđ, Veliki Bukovec, Mali Bukovec , Rasinju i Jalžabet. Sjedište LAG-a je u Ludbregu, a trenutno broje 48 članova s područja na kojem djeluju.

Do sada su odabrali 40 projekata na svojih šest raspisanih natječaja. Ukupna alokacija za sve raspisane natječaje iznosila je gotovo 8,2 milijuna kuna. Najviše je sredstava, nešto više od šest milijuna kuna, alocirano za četiri natječaja za ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu. Značajna su sredstva alocirana i za natječaj za ulaganja u restrukturiranje, modernizaciju i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava, putem kojih je na raspolaganje stavljeno više od 1,5 milijun kuna. Uz navedene natječaje objavljen je i jedan natječaj za ulaganja u mala poljoprivredna gospodarstva.

Od odabranih završenih projekata u LAG-u rado ističu “Izgradnju igrališta i uređenje okoliša u naselju Hrastovsko“, projekt Grada Ludbrega koji mijenja vizuru naselja Hrastovsko te podiže  kvalitetu života mještana prigradskog naselja na višu razinu. Ovim projektom rekonstruirao se stari zapušteni park u naselju Hrastovsko s novim multifunkcionalnim igralištem za više sportova, fitnes spravama za vanjsku upotrebu, uređenje šetnica, obnavljanje klupa za sjedenje i igrala te nabava novih klupa i igrala.

 

 

 Zahvaljujući sredstvima iz Lokalne razvojne strategije LAG-a “Izvor” uložena su sredstva u ruralna područja Grada Ludbrega, odnosno pripadajuća naselja. Tako je izgrađeno igralište i uređen okoliš u naselju Hrastovsko. Time je u tome naselju dodan još jedan važan sadržaj koji omogućuje kvalitetno provođenje vremena žitelja. Hrastovsko je tako posljednjih godina iz ruralne sredine postalo mjesto koje je sjedište Poduzetničkog inkubatora “Lucera” Ludbreg te sjedište Poljoprivredne zadruge “Ludbreški kraj” čime je postalo primjer pretvorbe ruralne sredine u naselje sadržajima ravnopravno administrativnom središtu.

 

Kontaktirajte Nas

Ministarstvo poljoprivrede

Uprava za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju

Ulica Grada Vukovara 78
10 000 Zagreb

Telefoni: 01 640 8145, 01 647 3083

Email: nrm@mps.hr


Hr
EU
Ovaj projekt sufinanciran je sredstvima Europske unije
Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj - Europa ulaže u ruralna područja
Program ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014– 2020