CLLD

[Uspješna priča] LAG Istočna Istra

Objavljeno:

LAG Istočna Istra objedinjuje područje od pet jedinica lokalne samouprave na području Istarske županije, odnosno područje Grada Labina, Općine Kršan, Pićan, Raša i Sveta Nedelja. Područje LAG-a obuhvaća površinu od preko 390 km2 i ukupno 94 naselja, od kojih samo naselje Labin ima više od pet tisuća stanovnika. Na sjeveru i sjeverozapadu graniči s općinama Lupoglav i Cerovlje, na zapadu i jugozapadu s općinama Gračišće, Barban i Marčana te na sjeveroistoku i istoku s Primorsko goranskom županijom. LAG trenutno broji 90 članova.

Do sada su na raspisanih devet LAG natječaja odobrili čak 90 projekata ukupne vrijednosti veće od 11,2 milijuna kuna, od čega je poljoprivrednim gospodarstvima odobreno 85 projekta, a pet ih je odobreno jedinicama lokalne samouprave. Najviše sredstava, gotovo 8,9 milijuna kuna, stavljeno je na raspolaganje za projekte prijavljene na četiri raspisana natječaja za potporu razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava.

Jedan je od takvih je i projekt OPG-a Juričić Lari „Priprema za sadnju i sadnja novih nasada vinove loze“. Nositelj projekta odobrena je sredstva iskoristio za sadnju 3.600 sadnica vinove loze (malvazija) na površini od 9.484 m2, a bilo je  potrebno provesti i uređenje i poboljšanje kvalitete poljoprivrednog zemljišta. Realizacijom navedene investicije OPG će povećati proizvodnju i prodaju vina malvazije, koja predstavlja tipičnu sortu istarskog podneblja.

„Hvala LAG-u na pruženoj mogućnosti da uspješno realiziram ovaj projekt. Kao mladi vinar imao sam veliku želju  posaditi svoj nasad vinove loze i povećati  proizvodnju vina, te nastaviti obiteljsku tradiciju. Ljubav prema vinu i vinogradarstvu prenio mi je nono od kojeg sam puno i  naučio. Želja mi je i dalje učiti, usavršavati se, te proizvoditi kvalitetno istarsko vino-istarsku malvaziju.“

 

 

 

Putem dva natječaja za ulaganja u restrukturiranje, modernizaciju i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava na raspolaganje su stavljena gotovo dva milijuna kuna, a kroz dva natječaja raspisana za ulaganje u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu dodijeljeno je gotovo 800 tisuća kuna. Također je raspisan jedan natječaj za ulaganja u povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima.

 

Kontaktirajte Nas

Ministarstvo poljoprivrede

Uprava za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju

Ulica Grada Vukovara 78
10 000 Zagreb

Telefoni: 01 640 8145, 01 647 3083

Email: nrm@mps.hr


Hr
EU
Ovaj projekt sufinanciran je sredstvima Europske unije
Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj - Europa ulaže u ruralna područja
Program ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014– 2020