Novosti

Otvoren Međunarodni sajam poljoprivrede, poljoopreme i mehanizacije CROAGRO

Objavljeno:

Državni tajnik Tugomir Majdak je kao izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića u četvrtak, 1. prosinca 2022. godine, u nazočnosti pomoćnice savjetnika predsjednika Republike Hrvatske za ekonomiju i izaslanice predsjednika Republike Hrvatske Martine Ciglević, predsjednice Odbora za poljoprivredu i izaslanice predsjednika Hrvatskog sabora Marijane Petir, zamjenika i izaslanika gradonačelnika Grada Zagreba Luke Korlaeta, veleposlanika Talijanske Republike u Republici Hrvatskoj Pierfrancesca Sacca, predsjednika Hrvatske poljoprivredne komore Mladena Jakopovića i direktorice Zagrebačkog velesajma Renate Suše sudjelovao na otvorenju Međunarodnog sajma poljoprivrede, poljoopreme i mehanizacije CROAGRO i Sajmova hrane i zdravog življenja.

„Hrvatski poljoprivrednici zaslužuju sajam u hrvatskoj metropoli u vrijeme Adventa. Hrvatska poljoprivreda, nakon sajmova Farm Show u Osijeku i Gudovca u proljetnom i jesenskom izdanju, kroz ovaj sajam u Zagrebu dodatno se promovira kao strateška grana našeg gospodarstva. U svrhu poticanja nabave nove mehanizacije i opreme Ministarstvo poljoprivrede je iz Programa ruralnog razvoja isplatilo 1,1 milijardu kuna. Europski fondovi su dodatna vrijednost i jedan od načina na koji možemo osnažiti hrvatsko gospodarstvo, a kroz Program ruralnog razvoja do sada je ugovorena 21 milijarda kuna te isplaćeno više od 17,5 milijardi kuna. Poticajne mjere su rezultirale i povećanom prodajom poljoprivredne mehanizacije i opreme, pa je tako prošle godine ukupno novoregistrirano više od tisuću novih traktora, što je 7,5% više nego u 2020. godini“ izjavio je državni tajnik Majdak te dodao kako je cilj u narednom vremenu povećati kvalitetu poljoprivredne opreme, čemu će u najvećoj mjeri doprinijeti 3,8 milijardi eura u okviru Strateškog plana do 2027. godine i doprinos ove Vlade koja je podizanjem stope nacionalnog doprinosa povećala ukupan iznos za 103,5 milijuna eura.

Na Croagru i popratnim sajmovima će do nedjelje, na više od 16 000 m2 izložbenog prostora, sudjelovati 292 izlagača iz 21 zemlje. Tematski sadržaj ovog sajma uključuje poljoprivrednu mehanizaciju i opremu, poljoprivredne i prehrambene proizvode, sadnice i sjemenski asortiman, sredstva za zaštitu bilja i podizanje prirodne plodnosti tla te svu potrebnu opremu i repromaterijal za proizvodnju, a bit će održana i brojna edukativna predavanja, seminari, kongresi, prezentacije i radionice. (poljoprivreda.gov.hr)

Kontaktirajte Nas

Ministarstvo poljoprivrede

Uprava za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju

Ulica Grada Vukovara 78
10 000 Zagreb

Telefoni: 01 640 8145, 01 647 3083

Email: nrm@mps.hr


Hr
EU
Ovaj projekt sufinanciran je sredstvima Europske unije
Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj - Europa ulaže u ruralna područja
Program ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014– 2020