Aktivnosti

Održana radionica za predstavnike županija na temu iskustava u provedbi PRR-a i priprema za SP ZPP

Objavljeno:

U ponedjeljak 2. listopada 2023. godine je u organizaciji Nacionalne mreže Zajedničke poljoprivredne politike u Ministarstvu poljoprivrede održana radionica za predstavnike jedinica područne (regionalne) samouprave na temu „Iskustva u provedbi PRR RH 2014.-2020.(2022.) i pripreme za provedbu SP ZPP RH 2023.-2027.“

Ovom prilikom prisutne su ispred Ministarstva poljoprivrede pozdravili državni tajnik Tugomir Majdak i ravnateljica Uprave za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju gospođa Željka Gudelj-Velaga.

Službenici Ministarstva poljoprivrede nadležni za Nacionalnu mrežu ZPP-a, Službu za razvoj lokalne zajednice, Službu za razvoj konkurentnosti poljoprivrede i šumarstva, kao i Službu za državne potpore u poljoprivredi održali su predavanje na temu rada Nacionalne mreže ZPP-a, uspješnosti provedbe Programa ruralnog razvoja, mogućnostima korištenja sredstava u iz Strateškog plana ZPP-a kao i državnim potporama koje provode jedinice područne (regionalne) samouprave.

Istaknuto je kako je Program ruralnog razvoja bio najuspješniji od svih fondova u povlačenju sredstava, odnosno raspisivanju natječaja, ugovaranju i isplati prema krajnjim korisnicima.

Bilo je riječi i o ključnim pokazateljima uspješnosti, pa je tako naglašeno da su iz PRR-a 362 milijuna eura usmjerena na primarnu poljoprivrednu proizvodnju, 85 milijuna eura je bilo namijenjeno mladim poljoprivrednicima, 108 milijuna je uloženo u mala poljoprivredna gospodarstva, 154 milijuna u temeljne usluge i obnovu sela u ruralnim područjima te 80 milijuna eura za pokretanje i razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti.

Sudionici su imali priliku sa djelatnicima Ministarstva podijeliti svoja iskustva u provedbi PPR-a 2014.-2020. (2022.) te su dali vrijedne uvide za provedbu aktualnog SP ZPP-a.

Informacije o SP ZPP-u dotakle su se naziva i broja intervencija, raspodjele financijskih sredstava kroz izravna plaćanja, ruralni razvoj te sektorske intervencije, kao i strukture upravljanja, specifičnih ciljeva koje kroz SP ZPP Republika Hrvatska treba ostvariti te aktualnih i budućih natječaja do kraja 2023. godine.

Za državne potpore u poljoprivredi naglasak je stavljen na uredbe koje definiraju potpore male vrijednosti te izuzete državne potpore (ABER) kojima se jedinice područne samouprave koriste u vlastitim dodjelama sredstava korisnicima.

Prezentaciju s radionice možete pogledati ovdje. 

Kontaktirajte Nas

Ministarstvo poljoprivrede

Uprava za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju

Ulica Grada Vukovara 78
10 000 Zagreb

Telefoni: 01 640 8145, 01 647 3083

Email: nrm@mps.hr


Hr
EU
Ovaj projekt sufinanciran je sredstvima Europske unije
Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj - Europa ulaže u ruralna područja
Program ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014– 2020