Aktivnosti

Održan prvi sastanak Nacionalnih mreža ZPP-a zemalja članica EU

Objavljeno:

Republika Hrvatska je bila domaćin prvog sastanka Nacionalnih mreža Zajedničke poljoprivredne politike (NMZPP), koji se održao u gradu Omišu od 22.-23. ožujka 2023. godine. Sastanku je prisustvovalo više od 75 sudionika iz 25 država članica Europske unije, uključujući Hrvatsku kao domaćina. Naime, sastanci NMZPP-a su namijenjeni nacionalnim mrežama za razmjenu znanja i iskustava vezano za ulogu i funkcioniranje mreža, a organizator istih je Europska mreža Zajedničke poljoprivredne politike, svaki put u drugoj državi članici Europske unije.

Prisutnima su se uvodnim riječima obratili g. David Lamb, Europska mreža Zajedničke poljoprivredne politike, gđa Marija Čupić, Ministarstvo poljoprivrede te gđa Antonia Gamez Moreno, Europska komisija. Svima su zaželjeli dobrodošlicu te konstruktivnu i produktivnu suradnju po pitanju razmjene znanja i iskustva u funkcioniranju Nacionalnih mreža ZPP-a, kao i uspostavljanje uspješne organizacijske strukture za prelazak iz Nacionalnih ruralnih mreža na Nacionalne mreže ZPP-a. U ovom kontekstu je kao najvažniji izazov definirano postavljanje jasnih ciljeva nacionalnih mreža, kao i aktivnosti koje će doprinijeti realizaciji istih.

Posljedično, sastanak je održan u obliku tematskih radionica o sedam ciljeva NMZPP-a:

1.      Povećati sudjelovanje svih relevantnih dionika u provedbi strateških planova u okviru ZPP-a;

2.      Pratiti države članice u provedbi strateških planova u okviru ZPP-a i prijelazu na model ostvarivanja politika koje se temelje na uspješnosti;

3.      Doprinijeti poboljšanju kvalitete provedbe strateških planova u okviru ZPP-a;

4.      Doprinijeti informiranju javnosti i potencijalnih korisnika o ZPP-u i mogućnostima financiranja;

5.      Poticati inovacije u poljoprivredi i ruralnom razvoju te podupirati izravno uzajamno učenje i uključivanje svih dionika u proces razmjene i stjecanja znanja te interakciju tih dionika;

6.      Doprinijeti kapacitetima i aktivnostima za praćenje i evaluaciju;

7.      Doprinijeti širenju rezultata strateških planova u okviru ZPP-a

te metodama za njihovo postizanje, odnosno realizaciju.

Također, u okviru dvodnevnog sastanka sudionici su posjetili i projekte financirane iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj. U ovom svjetlu posjećen je omiški OPG Čorić koji je za svoj brend Soparnik.eu koristio više mjera PRR-a, mjeru 6 i mjeru 3 te kroz LAG natječaj i sredstva iz mjere 19, sve kako bi se nastavila tradicija izrade poljičkog soparnika, autohtonog dalmatinskog proizvoda iz omiškog kraja. Posjet primjerima dobre prakse zaključen je u općini Dugopolje gdje su sudionici sastanka mogli čuti više o projektima izgradnje vrtića financiranog iz mjere 7 PRR-a i izgradnji i opremanju igrališta za djecu financiranog iz mjere 19, kroz LAG natječaj.

Ta dva projekta omogućila su općini koja broji nešto više od 3.700 stanovnika privlačenje mladih obitelji s djecom te popularizirati Dugopolje kao ugodnije mjesto za život u kojem sada više od 150 djece ima mjesto u novom vrtiću opremljenom sukladno europskim standardima.

The launch of Agricultural & Rural Inspiration Awards 2023

Working session on CAP NN objective 6

CAP Networks & the 7 Networking Objectives

Annual Work Programme

Prezentacije sa sastanka možete preuzeti na sljedećim poveznicama:

  1. Sedam ciljeva umrežavanja
  2. Cilj šesti ZPP-a
  3. Godišnji plan rada
  4. Poljoprivredne i ruralne nagrade 2023.
  5. Primjer Švedske

Kontaktirajte Nas

Ministarstvo poljoprivrede

Uprava za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju

Ulica Grada Vukovara 78
10 000 Zagreb

Telefoni: 01 640 8145, 01 647 3083

Email: nrm@mps.hr


Hr
EU
Ovaj projekt sufinanciran je sredstvima Europske unije
Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj - Europa ulaže u ruralna područja
Program ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014– 2020