Aktivnosti

Održan drugi sastanak Nacionalnih mreža ZPP-a zemalja članica EU

Objavljeno:

Europska mreža Zajedničke poljoprivredne politike je u suradnji s poljskom Nacionalnom mrežom ZPP-a organizirala 2. sastanak Nacionalnih mreža ZPP-a u Lesznu, 20 i 21. rujna 2023. godine na kojem su se okupili predstavnici iz 25 zemalja država članica EU-a. Sastanci nacionalnih mreža ZPP-a služe za razmjenu znanja i iskustava vezano za ulogu i funkcioniranje mreža, a održavaju se svaki put u drugoj državi članici Europske unije.

Jedna od glavnih tema sastanaka bila je potpora poljoprivredno-prehrambenom sektoru, a uvodnim riječima prisutnima su se obratili g. Janusz Kowalski, državni tajnik, Ministarstva poljoprivrede Republike Poljske, g. Hugo Almeida, zamjenik voditelja jedinice D1 „Ruralna područja i mreže’, DG AGRI/ Europska komisija i g. David Lamb, voditelj tima, kontakt točke za implementaciju ZPP-a u okviru EU ZPP mreže.

Glavne teme sastanka bile su:

• Identificirati i raspraviti uključenost dionika 1. Stupa u aktivnosti mreže;

• Istražiti različite pristupe komuniciranja s dionicima 1. Stupa;

• Predstaviti napredak tematskih klastera;

• Nagradni natječaj Agriculture and Rural Inspiration Awards namijenjen promociji primjera dobre prakse kojih provode članovi nacionalnih mreža država članica EU-a (ARIA);

• Razmijeniti najnovije informacije o aktivnostima nacionalnih mreža ZPP-a.

U okviru dvodnevnog sastanka sudionici su posjetili i projekte financirane iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj. Tijekom terenskih posjeta poljoprivrednim gospodarstvima, predstavnici nacionalnih mreža stekli su uvid u poljoprivredno-prehrambeni sektor. Poljska Nacionalna mreža ZPP-a izradila je i niz informativnih brošura o svakom od posjećenih poljoprivrednih gospodarstava.

Sljedeći sastanak nacionalnih mreža ZPP-a trebao bi se održati u proljeće 2024. godine. Do tada, mnoge mreže država članica planiraju organizirati nacionalna događanja kojima će obilježiti prijelaz s Nacionalne ruralne mreže na Nacionalnu mrežu ZPP-a.

Kontaktirajte Nas

Ministarstvo poljoprivrede

Uprava za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju

Ulica Grada Vukovara 78
10 000 Zagreb

Telefoni: 01 640 8145, 01 647 3083

Email: nrm@mps.hr


Hr
EU
Ovaj projekt sufinanciran je sredstvima Europske unije
Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj - Europa ulaže u ruralna područja
Program ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014– 2020