Novosti

Europska komisija traži povratne informacije o budućem planu osiguranja opskrbe hranom u vrijeme krize

Objavljeno:

Europska komisija pokrenula je savjetovanje o kriznom planu kojim bi se osigurala opskrba hranom i sigurnost hrane u cijeloj EU u vrijeme krize. Cilj ovog savjetovanja je prikupljanje povratnih informacija o obliku, prirodi i opsegu plana.

Pozivaju se svi dionici uključeni u lanac opskrbe hranom (proizvođači, prerađivači, distributeri ili prijevoznici, potrošači, civilno društvo i nacionalne vlasti) da daju svoje stavove u razdoblju od devet tjedana, od 1. ožujka do 3. svibnja 2021. .

Komisija želi pojačati koordinaciju europskog odgovora na krize koje utječu na prehrambeni sustav EU-a i osigurati sigurnost hrane. Da bi se to postiglo, plan za nepredviđene situacije uključivat će niz postupaka koje treba slijediti u vrijeme kriza, kao i uspostavu mehanizma za odgovor na krizu hranom koji koordinira Komisija, uključujući države članice i, možda, razne sektore poput poljoprivrede, ribarstva, prometa i zdravstva. Mehanizam će imati oblik stalnog foruma za koordinaciju djelovanja, razmjenu najboljih praksi i procjenu prijetnji i rizika.

U skladu sa strategijom Od polja do stola i njezinim ciljevima, plan bi trebao težiti povećanoj okolišnoj, ekonomskoj i socijalnoj održivosti za otporan prehrambeni sustav EU-a.

Anketu možete pronaći ovdje.

Kontaktirajte Nas

Ministarstvo poljoprivrede

Uprava za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju

Ulica Grada Vukovara 78
10 000 Zagreb

Telefoni: 01 640 8145, 01 647 3083

Email: nrm@mps.hr


Hr
EU
Ovaj projekt sufinanciran je sredstvima Europske unije
Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj - Europa ulaže u ruralna područja
Program ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014– 2020