Novosti

Dobitnik nagrade Rural Inspiration za 2021. nizozemski je sustav za poboljšanje kvalitete navodnjavanja

Objavljeno:

Sredstvima Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj u Nizozemskoj je financiran razvoj sustava senzora koji mjere vodu u tlu i dojavljuju, u realnom vremenu, stanje državnoj vodoprivredi.

Brzim uvidom u stanje tla farmeri mogu dobiti pravodobnu potporu u navodnjavanju i tretiranju tla. Ovaj je projekt bio nominiran u kategoriji ‘Digitalna budućnost’ na dodjeli Rural Inspiration Awards 2021. u organizaciji Europske mreže za ruralni razvoj (ENRD). Njegov proces participativnog praćenja omogućio je bolje razumijevanje i suradnju između poljoprivrednika i vodnih tijela. Iako se problemi upravljanja vodama razlikuju među regijama, proces zajedničkog prikupljanja podataka, učenja iz njih i djelovanja na njima primjenjiv je u svim regijama.

Za funkcionira ovakvog projekta nužan je brzi internet u ruralnim područjima jer mnogi poljoprivrednici i vodne uprave moraju donositi odluke po satu. Mjerenje i slanje rezultata na tumačenje može dati rezultate tek za tjedan dana što je prekasno: problem se već dogodio. Brzi internet omogućava imate izravan pristup podacima i farmeri na licu mjesta mogu odlučiti što će učiniti.

Pogledajte video koji opisuje nagrađeni projekt.

Kontaktirajte Nas

Ministarstvo poljoprivrede

Uprava za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju

Ulica Grada Vukovara 78
10 000 Zagreb

Telefoni: 01 640 8145, 01 647 3083

Email: nrm@mps.hr


Hr
EU
Ovaj projekt sufinanciran je sredstvima Europske unije
Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj - Europa ulaže u ruralna područja
Program ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014– 2020