Novosti

David Pejić proglašen najboljim ekološkim poljoprivrednikom u Europi

Objavljeno:

Naš ekološki poljoprivrednik i vlasnik imanja Eko Zrno, David Pejić,  pobjednik je EU Organic Awards 2022. Za ovu laskavu titulu natjecalo se 200 prijavljenih kandidata iz 26 zemalja.

IFOAM Ogranics Europe, krovna organizacija za ekološku hranu i poljoprivredu u Europi objavila je dobitnike prvih EU Ogranics 2022. nagrada u sedam kategorija, a u kategoriji najboljeg eko poljoprivrednika u Europi titulu je odnio naš David Pejić, ekološki poljoprivrednik te vlasnik i direktor imanja Eko Zrno.

Ovo najstarije ekološko imanje u Hrvatskoj nalazi se u Dubravi, nedaleko od Vrbovca u Zagrebačkoj županiji. Na 22 hektara zajedno s 39 zaposlenika uzgaja oko 60 različitih kultura. Primjenjujući inovativne pristupe i metode, pokrenuo je najveći no-till biointenzivni vrt u regiji. Razvoj imanja usredotočen je na energetsku samodostatnost, istraživanje i inovacije te na koncept „od polja do stola“. Proizvodna načela imanja primjenjuju se i ugostiteljstvu  sa zagrebačkim Zrno bio bistroom,  prvim i jedinim  certificiranim ekološkim restoranom u Hrvatskoj.

Europski akcijski plan za razvoj ekološke proizvodnje usvojen u ožujku 2021. godine ističe da bi, kako bi se potaknula ekološka proizvodnja, trebala rasti i potražnja potrošača za ekološkim proizvodima. To zahtijeva, između ostalog, povećanu svijest javnosti o karakteristikama i prednostima ekološke proizvodnje. U tu svrhu, aktivnosti predviđene Akcijskim planom uključuju i dodjelu godišnjih nagrada za izvrsnost u lancu vrijednosti ekološkog uzgoja.

Prva dodjela EU nagrada za ekološki uzgoj održana je u Bruxellesu 23. rujna 2022., kao jedna od niza aktivnosti i događaja kojima se obilježava Dan ekoloških proizvoda u EU. EU nagrade za ekološki uzgoj sastoje se od 8 nagrada u 7 različitih kategorija. Odaju priznanje različitim dionicima u ekološkom lancu vrijednosti koji su razvili izvrstan, inovativan, održiv i inspirativan projekt koji stvara stvarnu dodanu vrijednost za ekološku proizvodnju i potrošnju.

Predsjednik IFOAM Organics Europe, Jan Plagge čestitao je pobjednicima te kazao kako ove nagrade pokazuju potencijal transformacije hrane i poljoprivrede, te da će potaknuti rast ekološkog uzgoja pridonoseći ciljevima Europskog ekološkog akcijskog plana.

Posljednjih 20 godina IFOAM zastupa i predstavlja ekološko u kreiranju europske politike i zagovara transformaciju hrane i poljoprivrede. Njihov rad temelji se na načelima eko poljoprivrede – zdravlje, ekologija, pravednost i briga. S gotovo 200 članova u 34 europske zemlje, njihov rad obuhvaća cijeli lanac eko prehrane.

Ovim putem čestitamo na osvojenoj nagradi i želimo uspjeh u daljnjem radu!

Više o dobitnicima nagrada možete vidjeti na internetskoj stranici EK: EU Organic Awards (europa.eu)

 

Kontaktirajte Nas

Ministarstvo poljoprivrede

Uprava za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju

Ulica Grada Vukovara 78
10 000 Zagreb

Telefoni: 01 640 8145, 01 647 3083

Email: nrm@mps.hr


Hr
EU
Ovaj projekt sufinanciran je sredstvima Europske unije
Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj - Europa ulaže u ruralna područja
Program ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014– 2020