CLLD

[Uspješna priča] LAG Podravina

Objavljeno:

LAG Podravina sa sjedištem u Durđevcu svojim djelovanjem obuhvaća područje 16 jedinica lokalne samouprave na istoku Koprivničko – križevačke županije: Grad Đurđevac, Općinu Drnje, Općinu Đelekovec, Općinu Ferdinandovac, Općinu Gola, Općinu Hlebine, Općinu Kalinovac, Općinu Kloštar Podravski, Općinu Koprivnički Bregi, Općinu Koprivnički Ivanec, Općinu Molve, Općinu Novigrad Podravski, Općinu Novo Virje, Općinu Peteranec, Općinu Podravske Sesvete i Općinu Virje. LAG trenutno broji 113 članova.

Do sada su na svojih šest raspisanih natječaja ukupne alokacije preko 9,9 milijuna kuna odabrali čak 72 projekta. Najveći je dio sredstava, ukupno preko 4,2 milijuna kuna, osiguran za tri natječaja za ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu. Nešto više od 3 milijuna kuna alocirano je za natječaj za restrukturiranje, modernizaciju i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava. Uz navedeno, raspisana su i dva natječaja u vrijednosti preko 2,7 milijuna kuna za potpore razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava.

Jedan od odabranih na natječaju za potporu razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava je i projekt „Modernizacija i povećanje ekonomskog rezultata„ OPG-a GREGURIĆ KATICA, kojem je tom prilikom dodijeljeno 111.678,00 kuna. OPG je s dodijeljenim sredstvima rekonstruirao gospodarski objekt, kupljena je pneumatska sadilica i sjetvospremač te su podignuti novi i rekonstruirani postojeći višegodišnji nasadi oraha i jabuka.

 

 

“Na našem gospodarstvu proizvodnju čine proizvodnja jabuka, oraha, soje i sjemenki buče golice. Uz pomoć sredstava iz Fondova EU kupljena je pneumatska sadilica i sjetvospremač. Kupnjom mehanizacije sada možemo pravovremeno i kvalitetno vršiti sjetvu. Osim kupnje mehanizacije ovim projektom proširena je proizvodnja jabuka i oraha te su rekonstruirani gospodarski objekti. Rekonstrukcijom starih skladišta dobili smo novi prostor koji služi za skladištenje uroda i preradu istih što pridonosi plasmanu robe na tržište s većom tržišnom cijenom. Primjerice, orahe ne prodajemo u ljusci već ih sušimo i ljuštimo te na tržište plasiramo  samo jezgru oraha, što znači da ulažemo puno vlastitog rada, ali na taj način ostvarujemo veći prihodi u usporedbi s mogućnostima prije prijave projekta. Po završetku projekta nastavili smo s daljnjim ulaganjem u kupnju novog zemljišta I dodatnog proširenje nasada jabuka. Trenutno smo u procesu prelaska na ekološku proizvodnju trajnih nasada, a u budućnosti planiramo prelazak na ekološku proizvodnju i s ratarskim kulturama.“

Kontaktirajte Nas

Ministarstvo poljoprivrede

Uprava za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju

Ulica Grada Vukovara 78
10 000 Zagreb

Telefoni: 01 640 8145, 01 647 3083

Email: nrm@mps.hr


Hr
EU
Ovaj projekt sufinanciran je sredstvima Europske unije
Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj - Europa ulaže u ruralna područja
Program ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014– 2020